VAJİNİSMUS GİBİ GÖRÜNEN DURUM BAZEN DE ERKEN BOŞALMADIR

Ekleyen: Dr. Zuhal DOĞRUER Ekleme Tarihi: . Eklenen Kategori(ler)Blog

Yeni evlilerde veya ilk kez cinsel ilişkiye girecek çiftlerde cinsel birleşmemenin sebebi bazen de erken boşalmadır. İlk kez cinsel ilişki denendiğinde kadında geçici hafif bir tedirginlik olabilir. Buna vajinismus değil ilk gece korkusu diyoruz ve bu çoğunlukla geçicidir. İlk gece korkusu toplumda kabul gören bir durum olduğundan çiftin asıl sorunu yani erkekteki erken boşalma gözden kaçar. Cinsel birleşememenin erkekten kaynaklanan bir durum olduğu ise genellikle kabul edilemez, üstü örtülü kalır. Toplumumuzda çoğunlukla aileler genç çiftin cinsel hayatının takipçisi olduklarından ortada bir sorun olduğunu anlarlar. Ama çoğunlukla sorunun erkekte değil kadındaki korkudan olduğuna karar verirler ve kadını hacı hocalara, doktorlara götürmeye başlarlar. Ayrıntılı cinsel öykü almayan veya bu konuda doğru bilgilere sahip olmayan kişiler de tıpkı aileler gibi kadında vajinismus varmış gibi kabul edip kadını tedavi etmeye çalışırlar, çoğu zaman erkeği görüşmeye bile çağırmazlar. Peki nedir bu erken boşalma?

Erken boşalma (prematür ejekulasyon), erkeklerde en sık görülen cinsel problemdir. Çoğunlukla 30 yaşın altındaki genç ve deneyimsiz erkeklerde görülür. Her 3-4 erkekten birinde erken boşalma görülmesine rağmen bu şikayetle doktora başvuru sık değildir. Çünkü erkeklerin bir kısmı erken boşaldıklarının farkında bile değildirler. Erkeklerin çoğunluğu sertleşmiş olmayı yeterli görürler. Yani onlara göre sertleşme oluyorsa tamamdır, vajene girinceye kadar ya da girse bile kadın da orgazm oluncaya kadar cinsel ilişkiyi sürdürüp sürdürememe önemli değildir. Bu nedenle erken boşalmada ancak, her defasında penis vajene girmeden boşalma olduğunda veya kadının zorlamasıyla erkek doktora gelmektedir. Bu konudaki yetersiz bilinçten dolayı, maalesef çok fazla sayıda çift tatminsiz bir cinsel hayat sürmektedir.
Erken boşalmanın tanımını yapacak olursak, penisin vajene girmeden önce veya girdikten hemen sonra erkeğin isteği dışında boşalmasıdır. Bir diğer tanıma göre cinsel ilişkilerin en az yarısında kadının tatmini olmadan erkeğin boşalmasıdır. Yani 10 defa cinsel ilişkiye giren çiftin en az 5’inde kadın tatmin olamadan erkek istemeden boşalıyorsa bu erken boşalmadır. Erken boşalma sorunu bazen öyle ağırlaşabilirki erkek cinsel ilişkiye girdiğini hayal ettiğinde bile boşalabilir.

Cinsellikle ilgili kaygı ve cinsel tecrübesizlik erken boşalmanın en sık iki nedenidir. Cinsel ilişkiyi bir sınav gibi algılayıp başarılı olma endişesi yaşayan erkeklerde erken boşalma sık görülür. Boşalma kontrolü penisten gelen hisleri farkederek zamanla oluşan bir tecrübedir. Kaygılı kişiler beyinlerindeki kaygılarla uğraşmaktan penisten gelen duyumlara odaklanamazlar ve bundan dolayı boşalmanın yaklaştığını hissedemezler, dolayısıyla da engelleyemezler. Yine cinsel tecrübesi az olan erkekler de henüz penislerinden gelen hisleri yeterince tanımadıkları için boşalmayı kontrol edemeyebilirler. Erkekler, ergenlikten itibaren ve erişkin yaşların başında düzenli masturbasyon ve cinsel ilişki ile boşalma kontrolünü zamanla öğrenebilirler. Ama erkek masturbasyon yapmıyor ya da nadiren yapıyorsa, düzenli bir cinsel ilişki imkanı yoksa boşalma kontrolünü öğrenemeyebilir.
Erken boşalma bazen şartlı refleks de olabilir. Örneğin daha önceki cinsel ilişkilerini genelev gibi yerlerde paralı yaşayan erkeklerde bu görülür. Çünkü paralı ilişkilerde süre sınırlıdır ve kadın erkeğin hemen boşalmasını ister. Yine özellikle aileleriyle yaşayan gençler evdekilere yakalanmadan cinsel ilişkiyi tamamlama kaygısıyla hızlı boşalırlar ve bu durum şartlı refleks olarak her zaman erken boşalmaya götürebilir.
Erken boşalmanın bir diğer sebebi de erkekte sertleşme bozukluğunun olmasıdır. Bu durumdaki erkekler sertleştikleri anda sertliklerini kaybetmeden bir an önce orgazma ulaşmak isterler ve bu da erken boşalmaya neden olabilir.
Erken boşalma da tıpkı vajinismus gibi cinsel terapi ile çok yüz güldürücü sonuçların alındığı bir problemdir. Cinsel terapide dur-başlat ve sıkma teknikleri gibi tekniklerle erkeğin boşalma kontrolünü öğrenmesi sağlanır.
Erken boşalmanın nadiren de organik sebepleri vardır. Prostatit, multipl skleroz ve bazı dejeneratif nörolojik hastalıklar bunlardan bir kaçıdır. Kişinin genel tıbbi öyküsü, psikiyatrik öyküsü ve cinsel yaşam öyküsü ayrıntılı bir şekilde dinlendikten sonra gerekirse organik değerlendirme için üroloji konsultasyonu yapılmalıdır.

Etiketler:, , , , , , , ,

Geri Bildirim gönder...

Dr. Zuhal DOĞRUER

Uzm. Dr. Zuhal DOĞRUER- Psikiyatrist Adres : Andromed- Vatan Cad. No. 26 Kavacık-Beykoz-İstanbul Tel : 0 (533) 575 70 47 Tel : 0 (533) 418 37 67 E-posta: info@zuhaldogruer.com